Dišeče mandarine

Sredi oktobra zorijo mandarine na našem domačem vrtu. Prekrasen občutek je stati pred grmom polnih slastnih sočnih sadežev. Najboljši so tisti ki jih pojemo kar tam. Tudi letos so obilno obrodili.

Gojenje mandarin ni težko. Upoštevati pa je treba, da jih pozimi rado zebe, zato jih moramo pokriti.


  






Tako bodo zaščiteni pred pozebo in burjo. Starejše rastline so odpornejše na pozebo kot mlade. Zdržijo  tudi do minus 8 stopinj C. Zaščititi moramo tudi koreninski sistem. Okoli debla v širini krošnje potresemo suho listje, slamo ali pokrijemo z zimsko kopreno.

Iz olupkov si lahko pripravimo liker . Steklen kozarec s pokrovom napolnimo z lupinami. Lupine prelijemo z žganjem,vodko ali belim rumom tako, da so popolnoma prekrite. Pustimo v hladnem in temnem prostoru 5 tednov.


Precedimo. Zavremo pol litra vode in pol kg sladkorja. Ohladimo in dodamo v precejeno tekočino.
Domači liker je aromatičen in ga lahko uporabljamo za pripravo tort in peciva.




V lepi steklenici je domače darilo.




Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

PRIDELAVA ZGODNJEGA KROMPIRJA V POSODI za vrtnarje brez vrta

Vzgoja sadik bučk in kumar

Pridelava zgodnje solate na okenski polici- za nestrpne vrtnarje